Argentina este nevoită să facă import de bancnote. Monetăria naţională nu mai face față nevoii de bancnotă, în condițiile creșterii rapide a masei monetare pe fondul unei inflații de  peste 40%, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Ritmul emisiunilor de bancnote s-a accelerat în ultimele luni pe măsură ce Banca Centrală a Argentinei a tipărit pesos, iar guvernul de la Buenos Aires i-a folosit pentru a plăti pentru planurile de stimulare după pandemie. De la începutul anului şi până în prezent, Banca Centrală a Argentinei a transferat către Guvern aproximativ 1.300 miliarde de pesos, adică echivalentul a 19 miliarde de dolari.

Finanțarea monetară a datoriei statelor este însă rețeta dezastrului. Inflația galopantă este după colț. Valoarea nominală a bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie a crescut cu 80% în luna iulie a acestui an comparativ cu luna iulie a anului trecut. Ritmul accelerat în care cresc preţurile bunurilor de consum creşte şi nevoia de numerar a gospodăriilor.

mai mult la   /www.digi24.ro/

 

Lasă un răspuns